Mindful jedenje i mršavljenje

Mindful pristup hrani jedna je od naših najdražih praksi i učenja i zato što smo neki od nas u poslovima s hranom i nutricionizmom oduvijek, a i zato što je hrana neodvojiv dio života svakog čovjeka.
Ako makar jedan obrok u danu jedete na „auto pilotu“ (pred kompjuterom, tv-om, u društvu i razgovoru, brzinski s nogu dok nešto radite), mindful pristup jedenju zasigurno će vam otvoriti makar jednu novu dimenziju hrane i odnosa tijela prema hrani.

Prije svega, dozvolite si vrijeme i prostor bez previše distrakcija i pokušajte zaista biti aktivno involvirani u proces jedenja i interakcije sa hranom (naročito prvi put). Prvo si postavite par pitanja o gladi. Da li ste opće gladni, gdje osjećate glad, koju namirnicu ili vrstu hrane (slatko, slano, kiselo, masno, proteini, ugljikohidrati…) vaše tijelo želi. Da li je to što osjećate želja ili potreba i da li u isto vrijeme osjećate i emotivne konekcije/asocijacije (ako da, koje).

Preporučamo da prvi eksperiment napravite s nekom jednostavnijom namirnicom, npr. voćkom ili sl.  Prije jedenja, proučite namirnicu. Njen oblik, boje, miris, način na koji ju osjetite u ruci, probajte zamisliti put od namirnice do vas (iz zemlje, sa stabla, tko ju je ubrao i pripremio i sl.). U ovoj fazi već osjećate početak probavnog procesa, u ustima, stvaranjem sline. Kad zagrizete u namirnicu, osjetite njen okus na jeziku, obratite pažnju na zube i njihov rad, senzacije u tijelu koje izaziva ova radnja i shvaćanje da njome zaista pomažete radu tijela…
Posvetite pažnju shvaćanju da zubi žvaču i da im treba dati dovoljno vremena da sažvaču hranu, da jezik aktivno radi u procesu probave, osjetite gutanje i prijelaz hrane iz usta u nastavak probavnog trakta…
Nakon jedenja, vjerojatno ćete primjetiti da je „after taste“ puno intenzivniji i dugotrajniji, a kroz redovnu praksu ćete naučiti zaista uživati u hrani, okusima i potencijalno trebati puno manje hrane da zadovoljite tijelo (naročito emotivnu glad).

Može li mi mindfulness pomoći u mršavljenju? – ovo je jedno od pitanja koje najčešće dobijamo. Odgovor je apsolutno da. Možda ne na način na koji biste očekivali jer univerzalnog recepta, metode, lijeka ili radnje NEMA (da ima, SVI bi bili fit, a pretilost ne bi bila jedna od najbrže rastućih bolesti modernog doba). Međutim, ako uz ostale promjene koje implementirate u proces mršavljenja (znate i sami da to nije samo kratkoročna promjena hrane dok ne skinete višak) uključite mindfulness, s ciljem boljeg razumijevanja tijela, njegovih prirodnih procesa, razlike između emotivne i fizičke gladi i svjesnog (i pametnijeg) jedenja, na dobrom ste putu da usvojite nove i zdravije navike koje će vam pomoći ne samo skinuti kilograme, već i u fazi održavanja (koja je realno najteža, a traje uglavnom do kraja života).

(Pre)često problemi s kilogramima nemaju veze (samo) sa „neispravnim“ jedenjem ili sa jedenjem neadekvatne hrane (ili količine hrane). Najčešći razlog viška kilograma je u emotivnoj gladi, odnosno u jedenju pomoću kojeg kompenziramo određena emotivna stanja, kojih možda čak i nismo svjesni. Hrana nam služi kao utjeha, a baš zato što je dostupna, koristimo ju kao prvi supstitut.

Mindfulness nam pomaže spoznati otkud dolaze osjećaji gladi i lažne potrebe za hranom, a ako to shvatimo, u mogućnosti smo prestati tješiti se hranom zbog nekih drugih emotivnih potreba, odnosno promijeniti navike jedenja na bolje, dugoročno puno zdravije za naš organizam i u konačnici život.